Zrnce San - Društvo za očuvanje, razvoj i popularizaciju izvorne makrobiotike
 
suribaci  rečnik

AGAR-AGAR Beličasti želatin dobijen od jedne vrste morske alge, prezentuje se u obliku štapića, pahuljica ili praha, služi za pravljenje deserata (kanten) i soseva za povrće.
AMASAKE Slatko piće koje se može koristiti i kao zaslađivac. Pravi se od fermentisanog slatkog pirinča.
ARAME Smeđa morska alga, slatkastog ukusa koja se suši i seče na tanke rezance. Sadrži kalcijum i natrijum, vrlo je korisna za lečenje oboljenja tireoidne žlezde i povišenog krvnog pritiska. Kupuje se u sušenom stanju, pre kuvanja se mora natopiti u vodi. Odlična je za pripremanje začina, soseva, salata i za kuvanje sa drugim povrćem.
ARROW ROOT Brašnasti skrob korena jedne američke biljke, koristi se kao zgušnjivac u pripremama deserata, soseva i povrća. Manje je jang od kuzua.
AZUKI Sitan crveni japanski pasulj koji dobro uspeva i na Zapadu. Preporučuje za lečenje bubrežnih oboljenja i dijabetesa. Može se pripremati u supama, sa drugim povrćem, kao i u desertima.
BULGUR Lomljena integralna pšenica, delimično kuvana i osušena. Brzo se kuva.
ČAJ BANČA Zove se i trogodišnji čaj jer se listovi i grančice beru sa biljke stare najmanje tri godine. Blagog je ukusa, proizveden je prirodnim procesom, ne sadrži boje, hemijske dodatke ni kafein, sadrži vrlo malo teina.
ČAJ MU Sastoji se od šesnaest biljaka i korena, među kojima su peršun, sladić, cimet, ženšen i đumbir. Jang piće, preporučuje se bolesnima. Prodaje se u filter vrećicama koje treba kuvati nekoliko minuta u 1 litri vode.
DAJKON Duga bela rotkva, bogata vitaminom C, poseduje svojstvo razlaganja masnih naslaga u organizmu kao što je celulit i masnoća u krvi.
DAŠI Bujon od kuvane kombu alge.
DENTI Crni prah dobijen od karbonizovanog plavog patlidžana i morske soli. Vrlo je dobar za desni, koristi se kao zubna pasta i za spoljašnju primenu za brže zarastanje rana. Može se u uzimati u malim količinama ujutru na prazan stomak u slučaju čira na želucu.
DULSE Crveno-ljubičasta morska alga, može se koristiti za supe, salate i sa drugim povrćem.
ĐUMBIR Koren ljutog ukusa, koristi se u kuhinji i u terapeutske svrhe, za spravljanje obloga.
GENMAI Miso od integralnog pirinča.
GOMASIO Začin napravljen od prženog susama i pržene morske soli. Posipa se preko kuvanih žitarica, otklanja kiselost krvi.
HAČO MISO Pasta dobijena fermentacijom soje i soli procesom dugim najmanje dve godine.
HIDŽIKI Morska alga tamno braon boje koja sušenjem postaje crna. Bogata kalcijumom, gvožđem, fosforom, jodom, natrijumom i vitaminima A, B1, B2 i PP. Reguliše krvni pritisak, olakšava varenje i asimilaciju hrane. Priprema se na razne načine, sama, sa drugim povrćem i u supama.
HOKAIDO BUNDEVA Vrsta sitnije tamnozelene ili narandžaste bundeve vrlo slatkog ukusa sličnog kestenu (pa otuda drugi naziv: kesten-bundeva). Naročito se preporučuje u slučaju dijabetesa.
HUMUS Pire od kuvanog nauta i tana, sa dodatkom začina i nekog povrća.
JANG Jedna od dve osnovne kosmičke sile. Centripetalna sila, tendencija skupljanja, gustina, toplota, svetlost itd.
JANOH Prah dobijen mlevenjem prženih žitarica i mahunarki, ukus podseća na ukus kafe. Jang piće, mogu ga koristiti i deca, odlično je za pamćenje.
JIN Jedna od dve osnovne kosmičke sile. Centrifugalna sila, tendencija širenja, razdvajanja, hladnoća, tama itd.
KAJU Krem dobijen dugim kuvanjem žitarice sa 5 do 10 puta više vode.
KANTEN Desert u vidu želea od voća pripremljen sa algom agar-agar.
KAŠA Pržena zrna heljde.
KIMPIRA Način pripreme korenastog povrća. Povrće se najpre dinsta, a zatim se kuva u vodi i tamariju.
KODŽI Agens za fermentaciju misa, tamarija, amasakea i sakea.
KOI KOKU Gusta supa dobijena dugim kuvanjem šarana, korena čička, banča čaja i misa.
KOMBU Tamnozelena morska alga širokih listova. Koristi se za bujone za supe, za začine, priprema se sa drugim povrćem i naročito sa mahunarkama.
KUKIČA Grančice trogodišnjeg čaja.
KUSKUS Dobija se od griza tvrde pšenice i brzo se kuva. Koristi se samostalno ili sa povrćem, u salatama, za pice, pudinge i nadeve.
KUZU Skrob dobijen od korena divlje biljke. Koristi se kao specifik za crevne probleme i u kuhinji za zgušnjavanje supa, priprema od povrća i deserata.
LOTOSOV KOREN Nalazi se u prahu, kao osušen ili svež koren. Kuva se samostalno ili sa drugim povrćem, preporučuje se za probleme sa plućima i bubrezima.
MISO Fermentisana pasta od soje, soli i najčešće ječma ili pirinča. Koristi se za supe, jela od povrća i pripremu soseva.
MUGI MISO Pasta od fermentisane soje, ječma, soli i vode, prijatnog je ukusa i najčešće se svakodnevno koristi u kuhinji za supu miso i druge pripreme.
NIGARI Rasol koji se prirodno cedi iz soli. Sadrži uglavnom hloride magnezijuma i kalcijuma i sulfate. Ima gorak ukus i manje je slan od soli. Služi za pravljenje tofua.
NIŠIME Način dugog kuvanja povrća na tihoj vatri.
NITUKE Način pripreme povrća. Kombinacija dinstanja i kuvanja u sopstvenom soku u dobro poklopljenoj posudi.
NORI Sitna morska alga zeleno-ljubičaste boje od koja se formiraju „listovi” i u tom obliku se nalazi na tržištu. Ima prijatan miris mora, tostira se iznad plamena i koristi za uvijanje kuvanih žitarica (suši), a usitnjena se koristi za posipanje preko jela.
SEITAN Pšenični gluten (pšenično meso) koji sadrži najveći deo proteina iz pšenice. Dobija se odstranjivanjem skroba kada se testo ispira vodom. Specifik za anemiju, slabost i naročito pogodan za decu.
ŠIO KOMBU Dugo kuvana kombu alga u vodi i tamariju.
ŠIO NORI Dugo kuvana nori alga u vodi i tamariju.
ŠITAKE Pečurka poreklom iz Japana, gaji se i na Zapadu. Koristi se sveža ili sušena za supe, gulaše i u lekovitim dijetama.
SOBA Rezanci od heljdinog brašna ili mešavine heljdinog i pšeničnog brašna.
ŠOJU (TAMARI) Prirodan, fermentisan sos od soje i pšenice.
SURIBAČI Ručni mlin u vidu činije sa žlebovima. U suribačiju se pomoću drvenog tučka melju namirnice.
SUŠI Tradicionalno japansko jelo od pirinča, povrća, školjki ili turšije urolano u nori algu.
TAKUAN Ukiseljeni ceo koren dajkona.
TAMARI (izvorni) „Pravi tamari”, rasol koji se izdvaja u procesu pravljenja misa.
TAN Gusti pire od prženog i mlevenog susama.
TARO Zove se još i albi. Vrsta ropske krtole, koristi se za obloge.
TEKA Začin pripremljen od hačo misa, susamovog ulja, korena čička, lotosa, šargarepe, đumbira itd. Dugim kuvanjem se dobija crni prah. Specifik je za srčane probleme.
TEMPEH Namirnica od fermentisane soje, bogata proteinima i laka za varenje. Koristi se za supe, gulaše, sendviče itd.
TEMPURA Jelo prženo u dubokom ulju. Najčešće se komadi povrća, algi ili ribe umaču u testo i stavljaju u vrelo ulje.
TOFU Sir dobijen od sojinog mleka i nigarija. Bogat proteinima, koristi se za supe, jela od povrća, salate, soseve itd.
UDON Rezanci od integralnog pšeničnog brašna.
UMEBOŠI Turšija od jedne vrste japanske šljive. Ima slan i kiseo ukus. Fermentacija traje tri godine. Koristi se kao začin i u medicinske svrhe (dijareja, konstipacija, grip itd).
UMEBOŠI SIRĆE Rasol u kojem fermentišu umeboši šljive, koristi se za pripremanje soseva, začina i turšije.
VAKAME Morska alga u vidu listova, koristi se najčešće za miso supu, pripremanje ribe i u lekovitim dijetama (opadanje kose, kancerogena oboljenja).