Zrnce San - Društvo za očuvanje, razvoj i popularizaciju izvorne makrobiotike
 
 knjige o makrobiotici (i druge)


Žorž Osava:
„UMEĆE MIRA”
(format 15 x 21 cm, 125 str.)

Ovo nije knjiga koja će vam pružiti neka znanja niti je roman za uludo trošenje vremena. Svim svojim snagama trudim se da vam ovde predstavim novu metodu pomoću koje možete da živite srećno, bilo gde i bilo kada. Ova knjiga nudi ključ za nebesko carstvo.

Iz poglavlja UČITELJ KANO:
Učiti borilačke veštine znači žudeti za istinski praktičnim i jednostavnim lekom za izlečenje svih bolesti. To znači učiti i razumeti delotvornost i praktičnu korisnost principa svih principa – kosmičkog poretka. Borilačke veštine i drugačija medicina mogu biti vrata koja čovečanstvu pružaju mogućnost da uđe u svet mira i slobode – nebesko carstvo.
Da li je učitelj Kano koristio ovu medicinu? Ne postoji način da to utvrdimo. Možemo samo da pretpostavimo da jeste, budući da je živeo srećno i dugo skoro 80 godina i bio svuda i svima omiljen. On je jedna od onih osoba koje bi mogle da još jednom, sa velikim zadovoljstvom i bez ikakvih promena, prožive isti život od početka do kraja. Ako to nismo u stanju znači da smo proveli život kao nesrećni rob ili kriminalac. Međutim, Kano je tokom čitavog svog života ostvarivao sve što je želeo, u meri u kojoj je to želeo i nije koristio nikakva pomoćna sredstva. Drugi ga nisu prezirali niti potcenjivali, svuda je bio voljen, čak i posle svoje smrti. To znači da je poznavao princip svih principa – kosmički poredak, tao ili do.


Iz poglavlja KAMENČIĆ:
Evo kamenčića težine 10 grama. Ako ga pustimo da nam padne na dlan sa visine od jednog metra, ništa ne boli... Ako nas pogodi bačen sa visine od jednog kilometra...
...

Po svojoj prirodi mašta, pamćenje i misao (molitva ili meditacija) označavaju razumevanje živog sveta, poput vrlo osetljivog, ultrapreciznog kompasa koji trenutno i automatski označava dobar pravac koji treba slediti u svakom trenutku, sa ciljem da se dostigne ili ostvari utopija - nebesko carstvo. To je vrlo lako kada se usvoji princip filozofije i nauke Dalekog istoka - kosmički poredak ili praktična dijalektika. Ona se može koristiti čak i u kuhinji (kao i nož), u najsloženijoj naučnoj analizi, kao i u teorijskoj analizi sastava atoma.
...
Međutim, na koji način se meditacija, mašta ili molitva mogu pretvoriti u realnu snagu? Prvi mehanizam se može opisati sledećim: posredstvom stotina miliona ćelija našeg mozga koji savršeno funkcioniše kao bežični prijemnik i prikuplja (zahvaljujući našoj nevidljivoj anteni zvanoj instinkt) talase svih frekfencija koje emituju mozgovi ljudi i životinja, druga bića i događaji, celokupna materija i najzad, čitav kosmos. To znači da je sve - počev od najmanje imaginarne jedinice (zvane elektron) pa sve do sunčevog sistema - emiter u fizičkom prostoru i vremenu, odnosno odašiljač elektronskih talasa i njihovih složenih aglomeracija. (Ovo je kopernikanska evolucija našeg razmišljanja - ni pamćenje, ni mašta, niti vizija ne nalaze se u našem telu, već suprotno.)
...
S pravom ćete, možda reći, da je ovakvo gledište vrlo smelo. To je zaista veoma odvažna, revolucionarna i izvanredna zamisao koja na Dalekom istoku postoji već više hiljada godina i kao takva nikada nije bila prihvaćena na Zapadu...
...
Upuštam se u avanturu da vam ga postepeno predstavim. Ja sam zanemarljiva, bezimena egzistencija i pokušavam da objasnim važnost ovih osnovnih istina. Ja sam kamenčić koji pada sa beskrajno visokog neba. Nadam se da ću stići do cilja.


Druga poglavlja:
   - KJUDO I PROFESOR HERIGEL
   - ŠTA ZNAČI DO U REČI AIKIDO
   - METODA „BORBA DVA PREDSTAVNIKA”
   - BIOLOŠKA ISTORIJA BORILAČKIH VEŠTINA
   - UČITELJ UEŠIBA
   - BORILAČKE VEŠTINE I ISUS
   - VAŠE ČUDESNE SPOSOBNOSTI

   ...


Žak Mitler:
„OSNOVNE MAKROBIOTIČKE NAMIRNICE”
(format 15 x 21 cm, 200 str.)

U današnje vreme informatike i usavršenih učenja začuđuje konstatacija da ogroman broj potrošača ne zna ništa, ili skoro ništa, o poreklu svojih namirnica. U stvari, ako na precizan način ne poznajemo ono što jedemo, ne možemo očekivati da makrobiotikom kontrolišemo naše zdravlje...

Žak Mitler (Jacques Mittler) je rođen 1937. godine, a sa makrobiotikom se upoznaje 1965. godine, i uči je od najstarijih učenika Žorža Osave u Evropi. Zanimanje aeronautičkog inženjera napušta 1972. godine i posvećuje se zanatskoj proizvodnji bioloških proizvoda. Već više od 35 godina organizuje predavanja i seminare širom sveta, a autor je više knjiga o makrobiotici i metafizici.

Ova knjiga ima za cilj da se čitaoci upoznaju sa osnovnim makrobiotičkim namirnicama, sa njihovijm poreklom i načinima njihovog dobijanja. Brojne skice u knjizi korisne su za jasnije razumevanje teksta.

Žorž Osava:
„MAKROBIOTIKA ILI UMEĆE PODMLAĐIVANJA I DUGOVEČNOSTI”
(format 15 x 21 cm, 135 str.)

Jedno od najvažnijih dela osnivača makrobiotike. Najpotpunija definicija makrobiotike. Makrobiotika i lečenje bolesti. Uslovi za zdravlje. Kompletna jin-jang klasifikacija namirnica. Deset načina pravilne ishrane. Kulinarski recepti za srećan život, jer zahvaljiujući njima nismo ni umorni ni bolesni, imamo dobar apetit, dobro spavamo, imamo izvrsno pamćenje, ne ljutimo se i uvek smo dobro raspoloženi, brzo razmišljamo i reagujemo i, najzad, ne lažemo sami sebe.

Žorž Osava:
„RAK I FILOZOFIJA MEDICINE DALEKOG ISTOKA”
(format 15 x 21 cm, 200 str.)

Kritika simptomske terapije lečenja raka. Makrobiotičko shvatanje pojave i lečenja ove bolesti.

U civilizovanim zemljama postoje tri nevolje: srčane bolesti, rak i mentalne bolesti. U celom svetu više stotina miliona osoba dan i noć pati od ovih bolesti. Broj onih koji pate od mentalnih bolesti premašuje broj onih koji pate od bilo kojih drugih bolesti. Ovo je jedan od osnovnih uzroka individualnih i društvenih poteškoća koje muče savremenog čoveka.

Žorž Osava:
„FILOZOFIJA MEDICINE DALEKOG ISTOKA”
(format 15 x 21 cm, 152 str.)

Kriterijumi za jin-jang klasifikaciju: oblik, boja, težina, sadržaj vode, hemijski sastav, geografska rasprostranjenost, ukus... Princip Jedinstva, poreklo coveka. Etape razvoja bolesti. Zakoni kosmickog poretka i nivoi rasudivanja...

Zapadnjackoj medicini mogu da zamerim samo zbog jednog njenog nedostatka, a to je nedostatak moralnosti i duhovnosti. Ona po svaku cenu želi da pronade „davolu pilulu” koja uništava sve simptome, cak i po cenu moralnosti i duhovnosti...

Žorž Osava:
„ATOMSKA ERA I FILOZOFIJA DALEKOG ISTOKA”
(format 15 x 21 cm, 134 str.)

Sedam nivoa rasuđivanja. Objašnjenje kosmičkog poretka. Simptom najveće čovekove bolesti: rat. Novo tumačenje Njutnove teorije. Dvanaest teorema Principa Jedinstva.

Kada čovek poštuje kosmički poredak u svakodnevnom životu, a naročito u ishrani, stiče beskrajnu slobodu, apsolutnu pravdu i večnu sreću... Pravilno gledati, pravilno slušati, pravilno želeti i pravilno reagovati, to je ponašanje osobe koja sledi istinski srednji put. Osnova takvog ponašanja jeste umeće pravilne ishrane, odnosno, jesti i piti u skladu s kosmičkim poretkom. To je fiziološko razumevanje Principa Jedinstva.

Žorž Osava:
„MAKROBIOTIČKI ŽIVOT”
(format 15 x 21 cm, 148 str.)

Makrobiotički pogled na sve životne periode čoveka: ljubav, brak, porodica, trudnoća, porođaj i nega bebe. Ishrana u detinjstvu i madosti. Ishrana u zrelim godinama. Ishrana u poznijim godinama. O bolestima. Tajna makrobiotičke medicine. Vaspitavanje volje.

Pre svega je potrebno shvatiti put ishrane, makrobiotiku. Ona je jedina metoda za formiranje svetle, radosne i simpatične porodice koja će biti izvor neprekidnih aktivnosti i „srećno gnezdo”. Kada se primenjuje makrobiotika sve porodice blistaju od sreće i ljubavi.

Jasmina i Srećko Milićević:
„VODIČ KROZ MAKROBIOTIČKO KUVANJE”
(format 13 x 21 cm, 126 str.)

Praktičan priručnik za prirodnu pripremu namirnica. Kako početi sa makrobiotičkom ishranom, kako da organizujete kuhinju, kako se priprema obrok. Recepti za pripremu namirnica podeljeni su u kategorije: žitarice, povrće, supe i čorbe, mahunarke, alge, riba, setan i tofu, pića, specifici. Kako da iskoristite ostatke, kako da pripremate deserte. Šta za doručak? Predlozi za namaze i užine. Kako pripremati hranu za decu.

N.S. Čen:
„100 ZEN PARABOLA”
(format 15 x 21 cm, 201 str.)

Ovaj strip sadrži 98 šaljivih, ali ipak filozofskih priča sakupljenih iz sutri i predstavlja popularni klasični budizam. Sve priče u knjizi je u V veku sastavio jedan indijski monah. Priče su jasne, zabavne i rečite. Izgledaju neverovatne i gotovo apsurdne, međutim, one su, u stvari, pune mudrosti i prižaju nam ogledalo u kome se jasne reflektuje naša duša.Razlika između ove kompilacije i drugih sutri sastoji se u njenoj retorici koja je sažeta, živopisna i šaljiva. Zahvaljujući veštoj ruci crtača N.S.Čena, dubok smisao ovog klasika iskazan je konkretno i lako shvatljivo.